Všichni to dobře známe. Cukroví, chlebíčky, bramborový salát a smažený kapr. Jak ale náš jídelníček odlehčit, abychom po novém roce zapnuli kalhoty a necítili se jako koule? Stačí některé suroviny nahradit zdravějšími.
Mouka
Při výběru mouky pro vánoční cukroví se nemusíme držet klasiky. Na trhu je mnoho výrobků, které jsou jak bezlepkové tak i zdravější a stravitelnější. Hitem je v současné době mouka špaldová, žitná, dále třeba pohanková, čočková, cizrnová, čiroková nebo amaranthová. Další možností, kterou často volíme, je mouka mandlová nebo kokosová. Ta dodá cukrovinkám vláčnost a navíc se hodí výborně právě pro vánoční pečení. Pokud si nevíte rady, navštivte určitě prodejnu zdravé výživy. Zjistíte, že druhů mouk je daleko více.
Sladidlo
Ne každé cukroví musí mít notně upečeno z moučkového cukru. Takzvaných náhražek je na výběr mnoho. Ať už sáhnete po medu, který ale pečením ztrácí svoje živiny, nebo zvolíte přírodní sirupy, např. rýžový, pohankový, datlový. Náhradní variantou je i cukr přírodní, např. kokosový nebo datlový, dále třtinový, který se prodává ve více variantách. Další možností je dosladit cukroví např. fruktózou nebo hroznovým cukrem.
Máslo
Nahradit máslo není taký žádný velký problém. Ať už zvolíte např. kokosový olej nebo kokosové máslo, oboje se výborně hodí na přípravu sladkých pokrmů a navíc je 100 % přírodní.
Sušené plody
I další složky při výrobě cukroví lze nahradit zdravějšími. Nikde není napsáno, že nemůžeme cukroví upéct třeba z ovesných vloček. Hitem se stává takzvané nepečené cukroví, které se vyrábí např. ze sušených plodů a oříšku. Při rozmixování už není potřeba žádná složka ke spojení, tudíž se vyhneme jak použití másla, tak i vejce. Nebojte se sáhnout i po karobu, který je chuťově stejný jako kakao. Při výrobě cukroví zkuste sáhnout i po jiných oříšcích než lískových a vlašských. Výborně se hodí např. kešu, mandle, pekanové ořechy nebo pistácie.