Ať si zalijete cokoli, říká se tomu, že jste si vařili čaj. Mimo kávy ovšem. Může to být jakákoli bylina, nebo něco jen tak pomletého, prostě jste uvařili čaj. Fak, že čaj se dá udělat pouze z čaje, tedy z lístků čajovníku nikoho nezajímá. A to, že se čaj nevaří, ale spařuje či louhuje už vůbec ne. Takže i my budeme vařit a popíjet čaj. A to fenyklový.
Fenykl obecný, tedy latinsky Foeniculum vulgare, je bylina, která má hodně věcí podobných kmínu nebo kopru. Dává se vlastně do čehokoli. Má totiž sladkou chuť, která se tak drobátko podobá anýzu. Proto jej lze třeba použít ke kořenění chleba, či sladkého pečiva. Můžeme jej naprosto klidně využít při konzervaci zeleniny. Jistě jej znáte například v červené řepě či okurkách. Dává se k dušenému masu, nebo se kdysi používal a občas i dnes do likérů. Možná znáte slavnou anýzovku. Nás však nejvíce zajímá odvar z této byliny.
Semínka rostliny se nadrtí, pokud už tedy nejsou a zalijí vroucí vodou. A nyní pozor, nestačí dvě nebo pět minut jako u jiných bylin nebo klasických čajů. Optimální doba louhování je patnáct minut. Poté lze cedit a pít. Proč?
Ten největší důvod je trávicí soustava. Fenykl má na ni obrovský vliv, upraví ji a vůbec dá celkově do pořádku. Je výborná zejména pro ženy v určitých obdobích, kde jim pomáhá s některými potížemi, ale také podporuje jejich lepší zdraví. Rostlinka, tedy odvar z ní také pomáhá při vykašlávání. Semena pak účinkují při zánětlivých procesech sliznic horních cest dýchacích všeobecně.
Fenyklový čaj se dával a dává dětem, které bolí bříško. Tento prostředek vždy spolehlivě pomohl. Některá starší literatura hovoří o tom, že odvar byl dobrý na kůži a prý dokázal zlikvidovat sarkoptózu, což je lidově řečeno svrab.
Vidíme, že výše citovaný čaj, tedy správně odvar má mnoho dobrých vlastností. Proto si jej objednejte přímo zde přes odkaz.